Helló! Most közkívánatra egy 15 perces tészta receptet osztok meg veletek, aminek az alapját az egyik kedves barátnőmnek köszönhetek. Nosztalgia recept, egy régmúlt duma esten, spontán ezt főztük össze. Gyakran készítek ilyen serpenyős egy tál ételt, mert munka után, vagy a hétvégi aktív (na jó, néha passzív) időtöltés közben, általában akkor állok neki főzni, amikor már farkas éhes vagyok és extra gyors csillapításra van szükségem, viszont nem akarok elrohanni egy étkezdébe, viszont az ételfutárnál hamarabb jutok ételhez, ráadásul ismert hozzávalókból, frissen, melegen.
Hozzávalók 2 személyre:
/szükség lesz egy nagy tésztafőző edényre és egy magasabb falú serpenyőre/
1 cs. spagetti
1 nagyobb csirkemell
2 dl főző tejszín
/1-2 evőkanál natúr tejszínkrémsajt (elhagyható)/
füstölt sajt /pl. karaván/
só
bors
oregáno
fokhagyma
/szárított ételízesítő/
vaj
/olíva/ olaj
fagyasztott szálas spenót vagy friss bébi spenót
/citrom vagy lime (elhagyható)/
Elkészítése:
Egy nagy főzőedényben tedd fel a tésztavizet és hagyd felforrni, ezalatt egy magasabb falú serpenyőben elkészítheted a ragut.
A csirkemellet kockázd fel és a vaj-olaj keverékén 1-2 csipet sóval, borssal, fehéredésig pirítsd le.
Ezután add hozzá a spenótot. Ha fagyasztott, egy szűrőben meleg víz alatt picit engedd fel és úgy tedd a serpenyőbe, a friss bébispenót viszont hamar összeesik, azt azonnal rádobhatod, ízlés szerint néhány marékkal, vagy egy teljes dobozzal add a csirkéhez.
Ha felforrt a tészta víz adj hozzá 1 evőkanál sót és egy kis oregánot, majd tedd bele a tésztát.
Ha a spenót kezd összeesni és levet eresztett, reszeld hozzá a fokhagymát, adj hozzá még egy kis vajat és az egészet forgasd át, majd öntsd fel a főzőtejszínnel.
1-2 percig hagyd, hogy összeforrjon, végül keverd hozzá a többi ízesítő anyagot, a krémsajtot, reszelj hozzá egy kis füstölt sajtot, szórd oregánoval és jól keverd el.
Közben a forrásban lévő vízben a tészta már készre főtt, a főző vízből néhány kanállal a ragura merhetsz, hogy a benne lévő keményítő sűrítse, szaftosabb, selymesebb legyen. Amíg leszűröd a tésztát hagyd összeforrni a ragut. Ha kóstolás után még szükséges, a fűszerekkel most ízesítheted. Csak óvatosan! mert a sajt és a tészta víz is sós, így valószínűleg már nem kell.
Ezzel készen is vagy, máris tálalhatsz. Van aki úgy szereti ha külön van a tészta és rászeded a ragut és van aki a ragura önti a leszűrt tésztát, összeforgatja és úgy tálalja. Ahogy tetszik.
A frissességet egy kis citrus héjjal, facsart levével és olíva olajjal koronázhatod meg.
Jó étvágyat! MMM ez megint isteni lett.
Tipp:
A spagetti helyett használhatsz bármilyen más tésztát, a csirkemell helyett pedig friss, vagy előre csomagolt pácolt halat, lazacot.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: