Most a vasárnapi lusta ebédemet osztom meg veled. Figyelj és tényleg ne dobd ki a szikkadt zöldséget! Egyszer teljesen véletlenül fedeztem fel egy tálca, szinte szárazra szikkadt gombából főtt levesnél, hogy mennyire jó, ahogy koncentrálódnak bennük az ízek, tulajdonképpen majdnem aszalt lett mire felhasználtam. Logikus, gondolj csak bele, az aszalt gyümölcsök is milyen intenzív ízűek. Tipp: Ha kissé aszalódott leveszöldségből főzöl egy nagy adag alaplevet lefagyasztásra, sokkal erőteljesebb ízvilágot kapsz majd, ami később jó ízesítő alap lesz. Persze meg kell dolgoznod az ízekért mert így nehéz pucolni mindent, de egy éles hámozó késsel nincs lehetetlen. Ma ebből a néhány zöldségmaradékból csináltam mennyei krémlevest.
Hozzávalók 2 főre :
1 evőkanál vaj
tetszőlegesen olaj
1 fej vörös hagyma
1 fej fokhagyma
leves zöldségek (bármi ami maradt)
1 nagy krumpli sűrítőnek
ízlés szerint fűszerek, zöldek
só
bors
2 dl főző tejszín
1-2 ek. liszt (több krumplinál elhagyható)
Elkészítése:
A felmelegített vaj-olaj keverékre rádobod az aprított hagymákat, kissé üvegesre pirítod, majd jöhet rá az apróra vágott zöldség keverék is. Engedd fel annyi vízzel, hogy picit elfedje, fűszerezd be és fedő alatt főzd nagyon puhára az egészet. Menet közben még pótolj hozzá vizet attól függően hány litert szeretnél kihozni belőle. Természetesen több főre, a hozzávalók mennyiségét értelem szerűen duplázni/triplázni kell. Amikor szétfőtt minden hozzávaló, add hozzá a főző tejszínt és a keményítőt/vagy lisztet, majd botmixerrel pürésítsd az egészet. Ha túl sűrű még hígítsd vízzel, forrald össze és már tálalhatod is a krémlevest.
Ízlés illetve otthoni alapanyag függvényében, tálalhatod pirított baconnel, pirítóssal, kenyérkockával, chipszszel…
Én a maradék felhasználatlan borsót és répát, lisztbe forgatva, olajban gyorsan kisütöttem, mellé sült tortilla lapokat tördeltem. Imádom, nagyon finom lett.
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: