ripe peaches

Parajpüré, ahogy én szeretem

Parajpüré, sajttal töltött tojásos kenyérrel

160208 102


Rád mennyire hatnak a reklámok? Mert engem néha az őrületbe kergetnek. Esetenként olyan kívánós leszek, hogy azonnal, lehet akár éjfél is nem érdekel, be kell szereznem a vágyott terméket. Majdnem így volt ez, az Iglo parajpürével. A kórházi koplalás és diétás koszt után, kiéhezve, de egyébként is, annyira guszta és kívánatos volt az esti reklám, hogy a nyálunk csorgott utána. Annyira megkívántuk anyukámmal, hogy beterveztük a másnapi ebédre.

Ez a világ legegyszerűbb receptjeinek egyike. Ez az étel első kóstolásra szerelem lett. Nagy kedvenc, bármikor megeszem. A gyerekkori barátnőm anyukája, akit pótmamaként tiszteltem, szerettette meg velem. Szerintem sok ember van úgy a spenóttal, vagy a gyerekkori menza kajákkal, hogy annyiszor kapott belőle, olyan rosszul volt elkészítve, hogy végül örökre megutálta. Én így voltam a spenóttal, amíg ezt a spenót-bundás kenyér kombinációt meg nem kóstoltam. Azóta egyébként már bármilyen formában és mennyiségben jöhet. Az én receptem annyiban tér el a hagyományostól, hogy kissé kalóriaszegényen, sovány tejszínnel vegyítem és a kenyeret olaj nélkül sütöm meg.

 

Hozzávalók 2 főre:

1 cs. Iglo vagy bármilyen parajpüré

2 dl 8-10%-os főzőtejszín

1 evőkanál teavaj (elhagyható, de ízesebb lesz)

vagy olíva olaj

ízlés szerint:

só, bors, oregáno, fokhagyma

2-4 vastag szelet kenyér

2-4  vastag szelet sajt

2-4 felvert tojás

(Azért írtam így a mennyiségeket, mert attól függ hány szelet kenyeret ennél meg.)

 

Elkészítés:

A vajat elkezded felolvasztani az edényben és hozzáadod a parajpürét, nyugodtan akár még fagyott állapotban, de arra ügyelj, hogy a vaj meg ne égjen. Lassú tűzön, fedő alatt hagyd, hogy felengedjen, 5-10 perc. Ha már keverhető állaga van, adj hozzá annyi tejszínt amennyi ízlésednek megfelel, (de ha kalóriaszegény vagy diétás változatban szeretnéd elkészíteni, a tejtermékek elhagyhatók, pótolhatók).

A tejszínnel keverd el, add hozzá a fűszereket és reszeld a fokhagymát is bele. Ha összeforrt kész is vagy vele. Ugye milyen egyszerű!? Sőt létezik már eleve ízesített spenót is, de én a friss dolgokat jobban kedvelem. Legjobb a friss spenót szálasan párolva majd pürésítve. De most gyors változatban, én is mirelitet használtam.

A tojásokat 1-2 csipet sóval verd fel. A vastag szelet kenyereket középen, vágd be vízszintesen, hogy a sajtot beletömhesd. Isteni lesz a végén amikor megolvad benne. (persze a kalóriák csökkentése érdekében ez is elhagyható, sajt nélkül is finom lesz) Ha az előkészületekkel megvagy, most annyi luxusra azért szükség lesz, hogy kell venned egy spéci serpenyőt amiben semmi nem ragad le. Ezek nem olcsók, de megéri a beruházást mert minden fogásnál jó szolgálatot tesz. Szóval melegíts fel egy olyan serpenyőt, amiről tudod, hogy semmi nem ragad le benne. Ha felmelegedett, a kenyereket egyenként forgasd meg a tojásban és tedd a serpenyőbe. Hagyd, hogy szépen süljön, közben a tetejére még csorgathatsz a tojásból egy keveset, ha lefolyik és körbesül a kenyeren, még gusztább lesz. Utána fordítsd meg és a másik oldalát is süsd szép aranybarnára. Minden szelet kenyérrel így járj el és végül tálalhatsz.  Tedd a kenyeret a tányér közepére és csorgass rá annyi pürét, amennyi jólesik neked. Jó étvágyat! 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!