A közelmúltban el kellett kezdenem jobban oda figyelni arra, hogy mit eszem és mellőzni sok alapanyagot. Orvosilag még nem bizonyított, hogy mentesen kellene étkeznem de azt vettem észre, hogy megszűnnek az egészségügyi gondjaim ha elhagyok bizonyos élelmiszereket, ha tudatosabban étkezem.
Ennek apropóján született meg ez a gyors, könnyen elkészíthető kevert süti. Mert a mottóm ” nincs vasárnap süti nélkül”!
Hozzávalók:
2 tojás habosra verve
6 dkg vaj (laktózmentes teavaj fele)
6 púpozott evőkanál rizsliszt
6 púpozott evőkanál hajdina liszt
2 evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál mandulaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
4-6 evőkanál xilit vagy más cukor helyettesítő
vanília vagy vaníliás nyírfa
1 dl laktózmentes joghurt
2 dl laktózmentes tej
csipet só
csipet fahéj
citrom reszelt héja
A kevert tészták előnye, hogy gyorsan és könnyen elkészíthetők, a száraz és folyékony alapanyagokat külön-külön tálban összedolgozuk és végül összeöntve jól elkeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a sütőpapírral bélelt kivajazott torta vagy más kisebb tepsi formába öntjük a kész tésztát és ízlés szerint idénycsümölcsöt szeletelünk a tetejére. Megszórjuk fűszerrel, cukorral, ami szépen rákaramellizálódik.
Természetesen a lisztek helyettesíthetők sima finom liszttel vagy más alternatív lisztekkel, kinek mi van készleten. Tulajdonképpen akár egy muffin alaptésztát illetve bögre tésztát is használhatsz.
Az én konyhám sosem naprakész, ritkán készülök rá 1-1 sütésre, főzésre, inkább improvizálok és kitalálok valamit a található alapanyagokból. Ez is egy ilyen kevert süti lett. Azt hiszem a látvány önmagáért beszél.
Tipp: a felezett vagy negyedelt gyümölcsöt a héjas felével tedd a tésztára. Ha aranybarnára sült, vedd ki pihenni, néhány perc után kissé össze esik, a gyümölcs levet ereszt és ha forrón felszeleteled majd úgy hagyod kihűlni, a leve lecsorog és attól ilyen szép márványos lesz.
Jó étvágyat Mindenkinek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: