ripe peaches

Mentes carbonara

A kora esti éhségemet, ma ismét egy gyors tészta vacsorával enyhítettem. Imádom a tészta ételeket, így akár minden nap el tudnám képzelni az étkezőasztalon.

Nem tudom neked van-e bevált  carbonara recepted? Miután én ritkán főzök nagykönyv szerint, tegnap bizony rájöttem, hogy carbonara (és valószínűleg sok más) témában, nálam eddig teljes sötétség honolt. Valahogy mindig abból indultam ki, ahogy itthon találkoztam vele. Rémes, ragacsos, besamelszerű, agyonlisztezett, fehér szószban tocsogó tészta, gépsonkával, jó esetben valami jobb fajtával, vagy ahogy sokan készítik, a tészta nyakon öntve egy félkész szósszal. Én nem szoktam venni konzervált, vagy por alapú félkész terméket, ezt a tésztát általában tejszínnel készítettem, fűszereztem és valami húsos, füstölt szalonnát pirítottam rá. De tegnap jött a megvilágosodás! amikor elkaptam a nagy sütikirály olaszos főzőműsorát, amiben családja valódi, házias bolognai és carbonara receptjét mutatta be. Tátott szájjal néztem, hogy a tésztaszósz mindössze tojás és reszelt sajt?!

Természetesen ilyenkor mindig megkívánom azt az ételt ami épp műsoron van, így ma haza érve ledobtam a táskát, és valami hasonlót gyorsan összedobtam. Azért mondom, hogy hasonló, mert nem az igazi hozzávalókkal készítettem el. Ugyanis az “okos konyhámban”, ami úgy működik, hogy nincs pazarlás és abból főzök ami van, a található alapanyagokbó, pl. házi cecei szalonnával és feketeerdei sonkával, egy kis füstölt sajttal, és a ma vásárolt gluténmentes tésztával készítettem el Buddy carbonaraját. 

Hozzávalók 2-3 főre:

1 cs. GMmentes  vagy recept szerint hagyományos spagetti

3 egész tojás

ízlés szerint, reszelhető sajt (az eredeti recept szerint pecorino, parmezan vagy parmigiano)

őrölt bors

1-2 gerezd fokhagyma

vaj, kókusz zsír vagy más zsiradék helyettesítő (olíva olaj)

15 dkg kockára vágott húsos vagy bacon szalonna ( recept szerint pancetta)

Elkészítése:

Első lépés, hogy valóban 15 perc alatt végezz vele, hogy felteszed a tészta vizét főni és a forrásig előkészíted a többi hozzá valót. A szalonnát felkockázod és egy serpenyőben kevés zsiradékon lassan megpirítod, de mielőtt elzárod alatta a gázt, a fokhagymát is reszeld a szalonnához, így az elősütéstől nem lesz olyan erőteljes az íze. A tojásokat a tálaló tálban teljesen elkevered, (nem felvered hanem elegyíted) és ízlés szerint több – kevesebb sajtot reszelsz bele, sózod, borsozod és jól össze kevered. A felforrt vízbe máris teheted a tésztát és 8-10 perc után leszűrheted. A főzési idő ízlés és tészta függvénye is, én nem szeretem ha túl van főzve, inkább olaszosan al dente legyen, de pl. ez a gluténmentes tészta túlságosan megdagadt, kevesebb idő alatt szét főtt, mint ahogy írta, így a kitálalt tésztám kissé ragadós, száraz lett emiatt. A cél az, hogy a leszűrt forró tésztát, ráborítod a tojásos keverékre és gyors mozdulatokkal átforgatod, hogy a tojást hőkezelés érje és a sajt megolvadjon benne, így vonva a tésztára egy csodás réteget. Végül a pirított szalonnát a kisült zsírjával együtt szintén hozzá kevered és tálalásra kész az igazi mindentől mentes carbonara vacsorád. Jó étvágyat hozzá!

DSC04468
< >

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!