ripe peaches

Mentes carbonara

A kora esti éhségemet, ma ismét egy gyors tészta vacsorával enyhítettem. Imádom a tészta ételeket, így akár minden nap el tudnám képzelni az étkezőasztalon.

Nem tudom neked van-e bevált  carbonara recepted? Miután én ritkán főzök nagykönyv szerint, tegnap bizony rájöttem, hogy carbonara (és valószínűleg sok más) témában, nálam eddig teljes sötétség honolt. Valahogy mindig abból indultam ki, ahogy itthon találkoztam vele. Rémes, ragacsos, besamelszerű, agyonlisztezett, fehér szószban tocsogó tészta, gépsonkával, jó esetben valami jobb fajtával, vagy ahogy sokan készítik, a tészta nyakon öntve egy félkész szósszal. Én nem szoktam venni konzervált, vagy por alapú félkész terméket, ezt a tésztát általában tejszínnel készítettem, fűszereztem és valami húsos, füstölt szalonnát pirítottam rá. De tegnap jött a megvilágosodás! amikor elkaptam a nagy sütikirály olaszos főzőműsorát, amiben családja valódi, házias bolognai és carbonara receptjét mutatta be. Tátott szájjal néztem, hogy a tésztaszósz mindössze tojás és reszelt sajt?!

Természetesen ilyenkor mindig megkívánom azt az ételt ami épp műsoron van, így ma haza érve ledobtam a táskát, és valami hasonlót gyorsan összedobtam. Azért mondom, hogy hasonló, mert nem az igazi hozzávalókkal készítettem el. Ugyanis az “okos konyhámban”, ami úgy működik, hogy nincs pazarlás és abból főzök ami van, a található alapanyagokbó, pl. házi cecei szalonnával és feketeerdei sonkával, egy kis füstölt sajttal, és a ma vásárolt gluténmentes tésztával készítettem el Buddy carbonaraját. 

Hozzávalók 2-3 főre:

1 cs. GMmentes  vagy recept szerint hagyományos spagetti

3 egész tojás

ízlés szerint, reszelhető sajt (az eredeti recept szerint pecorino, parmezan vagy parmigiano)

őrölt bors

1-2 gerezd fokhagyma

vaj, kókusz zsír vagy más zsiradék helyettesítő (olíva olaj)

15 dkg kockára vágott húsos vagy bacon szalonna ( recept szerint pancetta)

Elkészítése:

Első lépés, hogy valóban 15 perc alatt végezz vele, hogy felteszed a tészta vizét főni és a forrásig előkészíted a többi hozzá valót. A szalonnát felkockázod és egy serpenyőben kevés zsiradékon lassan megpirítod, de mielőtt elzárod alatta a gázt, a fokhagymát is reszeld a szalonnához, így az elősütéstől nem lesz olyan erőteljes az íze. A tojásokat a tálaló tálban teljesen elkevered, (nem felvered hanem elegyíted) és ízlés szerint több – kevesebb sajtot reszelsz bele, sózod, borsozod és jól össze kevered. A felforrt vízbe máris teheted a tésztát és 8-10 perc után leszűrheted. A főzési idő ízlés és tészta függvénye is, én nem szeretem ha túl van főzve, inkább olaszosan al dente legyen, de pl. ez a gluténmentes tészta túlságosan megdagadt, kevesebb idő alatt szét főtt, mint ahogy írta, így a kitálalt tésztám kissé ragadós, száraz lett emiatt. A cél az, hogy a leszűrt forró tésztát, ráborítod a tojásos keverékre és gyors mozdulatokkal átforgatod, hogy a tojást hőkezelés érje és a sajt megolvadjon benne, így vonva a tésztára egy csodás réteget. Végül a pirított szalonnát a kisült zsírjával együtt szintén hozzá kevered és tálalásra kész az igazi mindentől mentes carbonara vacsorád. Jó étvágyat hozzá!

DSC04468
< >

Parajos tejszínes spagetti csirkemell kockákkal

DSC02971

Helló! Most közkívánatra egy 15 perces tészta receptet osztok meg veletek, aminek az alapját az egyik kedves barátnőmnek köszönhetek. Nosztalgia recept, egy régmúlt duma esten, spontán ezt főztük össze. Gyakran készítek ilyen serpenyős egy tál ételt, mert munka után, vagy a hétvégi aktív (na jó, néha passzív) időtöltés közben, általában akkor állok neki főzni, amikor már farkas éhes vagyok és extra gyors csillapításra van szükségem, viszont nem akarok elrohanni egy étkezdébe, viszont az ételfutárnál hamarabb jutok ételhez, ráadásul ismert hozzávalókból, frissen, melegen.

 

Hozzávalók 2 személyre:

/szükség lesz egy nagy tésztafőző edényre és egy magasabb falú serpenyőre/

1 cs. spagetti

1 nagyobb csirkemell

2 dl főző tejszín

/1-2 evőkanál natúr tejszínkrémsajt (elhagyható)/

füstölt sajt /pl. karaván/

bors

oregáno

fokhagyma

/szárított ételízesítő/

vaj

/olíva/ olaj

fagyasztott szálas spenót vagy friss bébi spenót

/citrom vagy lime (elhagyható)/

 

Elkészítése:

Egy nagy főzőedényben tedd fel a tésztavizet és hagyd felforrni, ezalatt egy magasabb falú serpenyőben elkészítheted a ragut.

A csirkemellet kockázd fel és a vaj-olaj keverékén 1-2 csipet sóval, borssal, fehéredésig pirítsd le.

Ezután add hozzá a spenótot. Ha fagyasztott, egy szűrőben meleg víz alatt picit engedd fel és úgy tedd a serpenyőbe, a friss bébispenót viszont hamar összeesik, azt azonnal rádobhatod, ízlés szerint néhány marékkal, vagy egy teljes dobozzal add a csirkéhez.

Ha felforrt a tészta víz adj hozzá 1 evőkanál sót és egy kis oregánot, majd tedd bele a tésztát.

Ha a spenót kezd összeesni és levet eresztett, reszeld hozzá a fokhagymát, adj hozzá még egy kis vajat és az egészet forgasd át, majd öntsd fel a főzőtejszínnel.

1-2 percig hagyd, hogy összeforrjon, végül keverd hozzá a többi ízesítő anyagot, a krémsajtot, reszelj hozzá egy kis füstölt sajtot, szórd oregánoval és jól keverd el.

Közben a forrásban lévő vízben a tészta már készre főtt, a főző vízből néhány kanállal a ragura merhetsz, hogy a benne lévő keményítő sűrítse, szaftosabb, selymesebb legyen.  Amíg leszűröd a tésztát hagyd összeforrni a ragut. Ha kóstolás után még szükséges, a fűszerekkel most ízesítheted. Csak óvatosan! mert a sajt és a tészta víz is sós, így valószínűleg már nem kell.

Ezzel készen is vagy, máris tálalhatsz. Van aki úgy szereti ha külön van a tészta és rászeded a ragut és van aki a ragura önti a leszűrt tésztát, összeforgatja és úgy tálalja. Ahogy tetszik.

A frissességet egy kis citrus héjjal, facsart levével és olíva olajjal koronázhatod meg.

Jó étvágyat! MMM ez megint isteni lett.

DSC02973

 

Tipp:

A spagetti helyett használhatsz bármilyen más tésztát, a csirkemell helyett pedig friss, vagy előre csomagolt pácolt halat, lazacot.

Parajpüré, ahogy én szeretem

Parajpüré, sajttal töltött tojásos kenyérrel

160208 102


Rád mennyire hatnak a reklámok? Mert engem néha az őrületbe kergetnek. Esetenként olyan kívánós leszek, hogy azonnal, lehet akár éjfél is nem érdekel, be kell szereznem a vágyott terméket. Majdnem így volt ez, az Iglo parajpürével. A kórházi koplalás és diétás koszt után, kiéhezve, de egyébként is, annyira guszta és kívánatos volt az esti reklám, hogy a nyálunk csorgott utána. Annyira megkívántuk anyukámmal, hogy beterveztük a másnapi ebédre.

Ez a világ legegyszerűbb receptjeinek egyike. Ez az étel első kóstolásra szerelem lett. Nagy kedvenc, bármikor megeszem. A gyerekkori barátnőm anyukája, akit pótmamaként tiszteltem, szerettette meg velem. Szerintem sok ember van úgy a spenóttal, vagy a gyerekkori menza kajákkal, hogy annyiszor kapott belőle, olyan rosszul volt elkészítve, hogy végül örökre megutálta. Én így voltam a spenóttal, amíg ezt a spenót-bundás kenyér kombinációt meg nem kóstoltam. Azóta egyébként már bármilyen formában és mennyiségben jöhet. Az én receptem annyiban tér el a hagyományostól, hogy kissé kalóriaszegényen, sovány tejszínnel vegyítem és a kenyeret olaj nélkül sütöm meg.

 

Hozzávalók 2 főre:

1 cs. Iglo vagy bármilyen parajpüré

2 dl 8-10%-os főzőtejszín

1 evőkanál teavaj (elhagyható, de ízesebb lesz)

vagy olíva olaj

ízlés szerint:

só, bors, oregáno, fokhagyma

2-4 vastag szelet kenyér

2-4  vastag szelet sajt

2-4 felvert tojás

(Azért írtam így a mennyiségeket, mert attól függ hány szelet kenyeret ennél meg.)

 

Elkészítés:

A vajat elkezded felolvasztani az edényben és hozzáadod a parajpürét, nyugodtan akár még fagyott állapotban, de arra ügyelj, hogy a vaj meg ne égjen. Lassú tűzön, fedő alatt hagyd, hogy felengedjen, 5-10 perc. Ha már keverhető állaga van, adj hozzá annyi tejszínt amennyi ízlésednek megfelel, (de ha kalóriaszegény vagy diétás változatban szeretnéd elkészíteni, a tejtermékek elhagyhatók, pótolhatók).

A tejszínnel keverd el, add hozzá a fűszereket és reszeld a fokhagymát is bele. Ha összeforrt kész is vagy vele. Ugye milyen egyszerű!? Sőt létezik már eleve ízesített spenót is, de én a friss dolgokat jobban kedvelem. Legjobb a friss spenót szálasan párolva majd pürésítve. De most gyors változatban, én is mirelitet használtam.

A tojásokat 1-2 csipet sóval verd fel. A vastag szelet kenyereket középen, vágd be vízszintesen, hogy a sajtot beletömhesd. Isteni lesz a végén amikor megolvad benne. (persze a kalóriák csökkentése érdekében ez is elhagyható, sajt nélkül is finom lesz) Ha az előkészületekkel megvagy, most annyi luxusra azért szükség lesz, hogy kell venned egy spéci serpenyőt amiben semmi nem ragad le. Ezek nem olcsók, de megéri a beruházást mert minden fogásnál jó szolgálatot tesz. Szóval melegíts fel egy olyan serpenyőt, amiről tudod, hogy semmi nem ragad le benne. Ha felmelegedett, a kenyereket egyenként forgasd meg a tojásban és tedd a serpenyőbe. Hagyd, hogy szépen süljön, közben a tetejére még csorgathatsz a tojásból egy keveset, ha lefolyik és körbesül a kenyeren, még gusztább lesz. Utána fordítsd meg és a másik oldalát is süsd szép aranybarnára. Minden szelet kenyérrel így járj el és végül tálalhatsz.  Tedd a kenyeret a tányér közepére és csorgass rá annyi pürét, amennyi jólesik neked. Jó étvágyat! 

 

 

 

 

 

 

Rögtönzött receptek a kis konyhámból

Enni jó, enni kell,  de nem tudom ki hogy van az étkezéssel? Van benne valamilyen változatosság és rendszer, kipróbáltok új dolgokat vagy kizárólag a megszokott recepteket forognak hétről-hétre? Eszel mert ideje van, muszáj enned, vagy esetleg szoktál “szexelni az étellel”?  Igen jól olvastad!

Ezt a kifejezést a napokban hallottam egy filmben, amikor a főszereplő férfi mindig olyan jóízűen kéjelegve evett, mimikák és hümmögő nyögdécselések kíséretében, hogy a partnere megkérte az étteremben, hogy ne szexeljen már az étellel. Ez nagyon tetszett, mert én is legalább ugyanilyen élvezettel teszem. Imádok enni, inni, sütni, főzni és gyönyörködésből megörökíteni. Azt vallom, hogy az étkezésnek meg kell adni a módját ha lehet, az étel legyen minden érzékszervre ható, színes, friss, illatos, tápláló és egészséges. Kedvelem az ilyen jellegű műsorokat, blogokat, könyveket, ahol elkalandoznak csodás helyekre, bemutatva a helyi specialitásokat vagy extrém érdekességeket, régi és új recepteket. Sokat tanulok ezekből, rengeteg ötletet merítek, majd kívánós leszek és általában körülnézek mi van a nemlétező kamrámban, aztán a talált dolgokból improvizálok valami gyorsat és szépet. Egyetlen bibi van ezekkel, hogy nem mindenki konyhája olyan gazdagon felszerelt, mint pl. Jamie Oliver kamrája és x hektárnyi kertecskéje.

A receptjeim 1-2 személyesek, könnyűek és általában extra alapanyag mentesek. Van egy régi mondás, valahogy így szól,  “a jó háziasszony abból főz ami van” rám ez igazán jellemző mert ritkán főzök adott recept, konkrét bevásárlás és kimért dolgok alapján, nagybevásárláskor vannak alap dolgok amiket megveszek, hogy legyen mihez nyúlni, de semmi különleges. Általában ránézek valamire, vannak elképzeléseim az összetételéről és az elkészítéséről, majd kútfőből összehozom amit lehet. Persze vannak olyan ételek ahol elengedhetetlen a recept követése, néha azért ráfaragok a spontaneitásomra, erre is lesz példa, de minden nekem sem sikerülhet, nem!?

Ez a rovat elsősorban az én gasztronómiámról, a nem túlzottan felszerelt konyhámból és az így spontán született receptjeimről fog szólni.  Jó étvágyat mindenkinek mindenhez és egészségünkre!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!