ripe peaches

Zabos Cottage Cheese felfújt

Cottage Cheese. Ismered ezt a túrószerű, sajtnak nevezett tejterméket? Én speciel nagyon szeretem és vásárláskor mindig veszek, néha túrós tésztát készítek vele, vagy fűszeres szendvicskrémet, volt, hogy túrógombóc lett és van, hogy csak önmagában, éhség ellen eszem meg. A mai recepthez az ihletet ez adta meg.

Minek nevezzelek Cottage Cheese felfújt vagy kevert tészta

cottage 004

Ismét egy egyszerű kevertet hoztam neked és egy kis nassolásra csábítalak vele. Jó szokásomhoz híven, megint tündérkedtem a konyhában. Az ebédre fogyasztott, könnyű zöldség levesem, valahogy hagyott némi hiányérzetet maga után és késő délutánra annyira megerősödött bennem a süti utáni vágy, hogy neki is láttam egy gyors, házi finomságnak. És ahogy ez lenni szokott nálam, vásárlás nélkül, “lássuk mi van itthon” alapon megint fejből rögtönöztem. Miután leteszteltem és szerintem finom lett, megosztom a receptet. Meríts ötletet vagy legközelebb próbáld ki ezt. Sütésre fel!

Eszközök:

32 cm átm. torta forma

sütőpapír

vaj a kikenéshez

habverő

Hozzávalók:

(amit találtam és belekevertem 🙂

3 egész tojás

6 evőkanál porcukor

1 cs. vaníliás cukor

fél csomag sütőpor

csipet só

citrom reszelt héja

8 evőkanál zabliszt

1 dob. cottage cheese túró

5 dkg vaj (kis teavaj kb. fele)

 

Elkészítése:

A zabpelyhet aprítóban /turmixgépben/ lisztesre őröltem. A 3 egész tojást a habverő edénybe felütöttem és teljes fokozaton fehéredésig habosra vertem. Hozzáadtam a porcukrot azzal tovább vertem, majd hozzáadtam apránként az összes többi hozzávalót.  A sütőt begyújtottam, elő melegítettem (szimpla sütőm van, nincs fokszabályzó rajta) közben a formát kibéleltem a sütőpapírral és kikentem vajjal, majd bele öntöttem a kikevert tésztát. Innentől kezdve a fantáziádra van bízva, dobálsz-e bele gyümölcsöt, csoki darabot bármit… Én találtam néhány kanálnyi vörös áfonya dzsemet amit egy kis citromlével felhígítottam és a tetejére csorgattam.

cottage 001

Ennyi az egész, összegezve a tojásokat habosra vered, belekeversz minden hozzávalót és mehet is a sütőbe. Sütőtől függ mikor készül el, nekem 35 perc kellett, majd elzártam a sütőt és még 5 percig bent hagytam pihenni. Ha szépen barnul a teteje és nem remeg a közepe akkor elzárhatod. Melegen gyümölcs vagy vanília szósszal, esetleg fagyival is tálalhatod és ha maradna, másnap is finom hidegen. Jó étvágyat hozzá!

cottage 005

cottage 006

 

ui: a hozzávalók arányosan növelhetők, így magasabb lesz a végeredmény, viszont tovább kell majd sütni, az alapanyagok pedig ízlés szerint helyettesíthetők pl. más liszttel, tehén túróval stb…

 

 

Hogy kerül rakott krumpli a levesbe?

 
Ezen a hétvégén folytatva a korábban elkezdett tavaszi nagytakarítást, lomtalanítást, ma az ágyneműtartó és annak tartalma, illetve az összes többi szekrényem nyelt el egyben, egészben. Ezért nem volt időm a tűzhely melletti ácsorgásra, így kitaláltam, hogy legjobb lesz ha leegyszerűsítem a dolgokat. A pénteken beszerzett kacsacombokat sóval, borssal, fokhagymával bedörzsölve, negyedelt hagyma és paradicsom társaságában, pár szem burgonyával, két sütőzacskóba zártam, majd betoltam a forróságba, szépen magukra hagyva őket, főjenek a levükben, sütkérezzenek szépen és mire a nagy munkában megéhezem pont jó lesz.
1-2 óra elteltével felnyitottam a zacskókat, közben azon gondolkoztam mivel tálalhatnám gyorsan és egyszerűen? Volt egy árválkodó almám a kosárban, amiből vörösborban párolt, borókás alma kompótot készítettem, a többit hagytam addig pirulni a sütőben. A látvány lenyűgöző lett, az ízek a hatalmukba kerítettek.
 
 

 

Sült kacsacomb, vajas burgonyával és vörösboros alma kompót boróka bogyóval
 
Burgonya újratöltve

Vasárnap a megmaradt burgonyából improvizáltam egy kis levest. Itt jön a válasz a kérdésre, hogy kerül a rakott krumpli a levesbe? Ezt a levest először egy belvárosi, poharas levesbárban ettem, bár az egy kicsit lájtosabb volt a tartalmát tekintve, de újra gondoltam és már többször megfőztem. Aki szereti a rakott krumplit, a tojás levest vagy a sonkás savanyú krumplilevest, az imádni fogja ezt is. 
Lényegében készítek egy rántott leves alapot babérlevéllel, beleteszem a felszeletelt rakott krumpli alapanyagokat összefőzöm 15 perc alatt és végül behabarom tejföllel, esetleg ízesítem ecettel. Mivel a burgonya adott volt, és amíg leves alap készül, a tojás is keményre fő, így ez is egy egyszerű, finom és szupergyors étel. Remélem sikerült kedvet csinálni hozzá, én nagyon szeretem. Jó étvágyat! 😉
 
 
 
 
 
 

 

Mexikói sült bab marhapecsenyével

 
 
Hetek óta érzem a tavaszi zsongást, meg sajnos azt is, hogy eljött a halogatott nagytakarítás ideje, egyelőre csak a lakásban, de ahogy bővül a szezonális zöldség és gyümölcs kínálat, nem fogom kímélni a szervezetemet sem, addig viszont falok mindent, édeset, sósat, könnyűt és nehezebbet.
Bár ezt a hétvégét nem is sajnáltam rá, mert annyira még nem volt jó idő, hogy a lakásfogságot bánjam. Jó kis diétás program ez, állítólag egy kiadós takarítással sok kalóriát éget az ember, ráadásul nálam a reggeltől estig tartó művelet közben, amikor elkap a takarítási, pakolási lendület, megszűnik az idő is, belefeledkezem a kacatok szortírozásába, miközben a dolgokhoz fűződő emlékképek pörögnek a fejemben, hajlamos vagyok arra, hogy az étkezésről is megfeledkezzem, így késő délután kaptam magam és dobtam össze megint egy olcsón, gyorsat és finomat.
A takarítószerek vásárlása közben beszereztem egy szelet marhapecsenyét, szándékosan ilyen időkre. Találtam hozzá egy régebben vásárolt mexikói szószos babkonzervet és valamilyen sajt darab is mindig hever a hűtőben. Ezeket kissé átsütve, ízlés szerint fűszerezve és ízlésesen tálalva, egy kis cheddar sajttal bolondítva, isteni lett, mindössze 20 perc időigénnyel. Röviden, kérget sütöttem a szeletre, sóztam, borsoztam, majd tányéron pihentettem, ugyanabban a serpenyőben átsütöttem a babot, (akkor jó amikor a széleken, már karamellizálódva, besűrűsödve rotyog, az alja szinte odakap), ezután néhány percre beletettem a húst, majd kivettem, szeleteltem, meghintettem szárított zöldekkel, reszelt sajttal és máris ellenállhatatlanul ehető lett. 
 
Bon Menu, Bon Appetit!

 
 
 
 

 

Leveles tészta mentőöv a konyhában

Rendszeresen hangsúlyozom, hogy ha tehetem, a friss, illetve saját készítésű dolgokat részesítem előnyben. De tudod hogy van ez, vannak kivételek, szabályerősítésnek néha én is használok félkész vagy konzervált termékeket.

Ha a bevásárlások alkalmával nem felejtem el, mindig veszek félkész leveles tésztát, hogy legyen a hűtőben, ha hirtelen sütnék valamit, bármikor, bármilyen rendelkezésre álló alapanyaggal isteni csodákat lehet művelni vele. Sósan vagy akár édesen. Én a Tante Fanny tésztáit szeretem, de például bio vagy diétás ABC-ben allergénmentes változatot is vehetsz.

tantef t

Érdemes körülnézni a weben, a receptek menüpont alatt rengeteg ötletre lelsz. Ezzel a tésztával ismét egy gyors, mutatós és finom receptet ajánlok neked.  Most több sajtos, fűszeres, csavart rudakat készítettem belőle reggelire, de vendégváró előételnek vagy uzsonnára tálalva is remek. Paradicsomos, bazsalikomos tejszínkrémsajttal mártogatva friss és laktató lesz. 

Sajtos csavart rudak, paradicsomos krémsajttal

Hozzávalók 2 főre:

1 cs. leveles tészta

bármilyen sajt reszelve

ízlés szerint fűszerek, oregano, őrölt kömény, bors, fokhagyma

1 db felvert tojás

250 ml sovány, natúr krémsajt, de mascarpone vagy túrókrém is lehet

friss bazsalikom levelek, de szárított is mehet

néhány szem paradicsom

olíva olaj

Elkészítése:

A sütőt kapcsold be előmelegítésre. A leveles tésztát kiteríted a munkalapra és különösebb előkészület nélkül tetszőleges hosszúságú téglalapokra vágod fel 

A tojást sóval és  kedved szerinti fűszerekkel felvered, ezzel a lapokat kend meg

A  sajtot reszeld le és szórd meg vele az összeset

Egy sütőpapírral bélelt lapos tepsit készíts elő, majd fogd a lapokat és gyors mozdulattal,egyenként, teljes hosszában csavard meg mindegyiket

Ezután szellősen helyezd el őket egymás mellett a sütőlapon, majd a maradék tojással még megkenheted. Én megszórtam egy kevés, nagy szemű dekor sóval is az egészet. Ezzel készen is vagy, be tolhatod az előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt aranybarnára süsd meg.

Mialatt sülnek a rudacskáid készítsd el a mártogató krémet.

Egy keverő tálba kanalazd át a krémsajtot, a paradicsomokat a bazsalikom levelekkel együtt vágd apróbbra, ízlés szerint sóval, borssal, esetleg kevés fokhagymával is ízesítsed, majd laza mozdulatokkal keverd össze. Tálaláskor egy kevés olíva olajjal nyakon öntheted.  Ha a rudak megsültek, máris tálalhatod, jó étvágyat hozzá! Egészségünkre! 

160208 153

 

 

 

 

PRETTY POWER – almás céklás tejszínkrémsajt

 

brfast3

Az első reggeli receptem ez az egyszerű, gyors és ízlés szerint variálható szendvicske.

Imádom a hétvégi reggeleket amikor a hétköznapi, sietős kávé-pirítós kombót felválthatják az időigényesebb, összetettebb, ágyban lustulós reggelik. Ilyen ez a mai is. Tudom, könnyen beszélek amikor nem ugrál egy-két gyerkőc hajnal óta a fejemen, de ettől függetlenül elfoglaltság mellett is kivitelezhető és talán a gyerekek kedvence is lehet.

Szeretem ha a tányéromon különbözőek a textúrák és vannak színek.  Pláne a szürke, borongós napok, a hosszú téli hónapok után, nagyon vágyik az ember egy falat tavaszra, nemde?

Ma az édes cékla adja a ropogós színt, az alma az enyhe savanykás ízt, a sajt pedig a krémességet.

brfast2

 

Hozzávalók:

2 evőkanál natúr tejszínkrémsajt /mizo de bármilyen márka jó/

egy kisebb cékla fele durvára reszelve

egy kisebb alma fele durvára reszelve

néhány szelet pirítós /aldi magos-sárgarépás/ de vajon pirított egyszerű házi kenyérrel vagy abonettel is szuperjó

ízlés szerint ízesítve pl. citromlé vagy dió

belekockázott vagy a tetején díszített sajttal kiegészítve

Ilyen jellegű reggeli krémeket rendszeresen készítek, könnyen és gyorsan variálható szezonális alapanyagokból, csak fantázia kérdése, előre összeállítható mert eláll a hűtőben. Lehet ugyan kapni ízesített krémsajtokat, de én szeretem ha ízfokozók nélkül, tudom, hogy mi van benne és frissebb, ízletesebb ha te adod hozzá önmagad és amit szeretsz.

Később egyéb változatokkal még jövök, de addig néhány kedvenc:

Olívás, paradicsomos krémsajt 

/olívabogyót, paradicsomot nagyon apróra vágva és lecsöpögtetve, kis olajjal, sóval, borssal, ízlés szerint bazsalikommal vagy fokhagymával ízesítve/

Zöldfűszeres-limos krémsajt

/bármilyen friss zöld fűszernövényt apróra vágva, sóval, borssal fél lime facsart levével és picit lime héjjal fűszerezve/

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!