ripe peaches

Újévi lencse másképp – korhely

Az újévi lencseevést családi körben, általában főzelékként szoktuk elkölteni, a nehéz és tartalmas ünnepi lakomák után, feltét és egyéb kísérő nélkül. Az idei családi lencseebédet most én szolgáltattam, de vendégvárónak a sima főzeléket túl szimplának találtam. Most valahogy a töltött káposzta és az újévi korhely leves túlkapás is elmaradt, a kaszás levest pedig jó ideje kívántam, ezért úgy döntöttem, hogy valami tartalmas, ízes, mindent bele, lencsés egytál ételt kínálok az asztalra.

Emlékszem, kaszás levest egy évekkel ezelőtti, baráti kirándulás alkalmával, Velemben kóstoltam először és azonnal megszerettem. Eleve szeretem a füstölt-tejfölös-savanykás ételeket, emlékeim szerint burgonyakockás, tejfölös leves volt, kolbászkarikákkal. A korhely leves nálunk mindig hagyományos újévi leves volt a másnapos gyomornak, és ha babos káposztaleves létezik, miért ne ötvözhetném ezeket a “gazdagság” lencséjével? Ugye? 🙂

Fogtam a konyha legnagyobb fazekát és csupa finomsággal töltöttem meg, így lett ez az én lencse korhelyem.

 

Hozzávalók 6-8 főre:

500 g nagy szemű lencse

500 g savanyú káposzta

2 evőkanál zsíradék (alternatív is lehet vagy olaj)

2-3 szál sárgarépa

1-2 szál fehér répa

2 nagyobb burgonya

20 dkg kolozsvári szalonna

20 dkg füstölt karaj vagy tarja

20 dkg füstölt kolbász

2 nagyobb fej vörös hagyma

3 fej fokhagyma

só bors

piros paprika

4-5 babér levél

1 kávéskanál paradicsom püré

1 kávéskanál őrölt kömény

1 kávéskanál tárkony vagy a végén tárkonyecet

1 evőkanál  liszt (én hajdinalisztet használtam)

0,5 l tejföl tálaláshoz

 

Elkészítése:

Mielőtt bármibe belefognál, áztasd be a lencsét forró vízbe, hogy a víz duplán ellepje. Jó ha már a főzés előtt 1-2 órával beáztatod, de az is segít a gyorsabb puhulásán ha az alapanyagok előkészítéséig beáztatod. mentő tipp ha sürget az idő: néhány csipet szódabikarbóna észrevétlenül, de picit felgyorsíthatja a puhulási időt.

Amíg a lencse szépen megdagad a vízben, addig készítsd elő az összes alapanyagot. A zöldségeket pucold meg, darabold össze, a húsféléket kockázd fel, a vöröshagymát úgyszintén. Készítsd elő a fűszereket is, hogy kéznél legyenek. A savanyú káposztát kóstold meg és ha túl ecetesnek vagy karakteresnek találod mosd át egy szűrőben. Ha mindezzel kész vagy vegyél elő egy nagyobb, mély lábast (min. 8-10 l.) Minél nagyobb annál jobb, főzés után a lencse még tovább fog dagadni, sűrűsödni és ha levesként tálalod, így átmelegítésnél még felöntheted vízzel. De ilyenkor vigyázz! Utánsózás, ízesítés szükséges lehet.

A lábasban melegítsd fel a zsíradékot, dobd rá a kolozsvári kockákat és kissé pirítsd le, mielőtt elkezd barnulni, dobd rá a vöröshagymát, reszeld hozzá a fokhagymát és fedő alatt, alacsony lángon, dinszteld puhára, üvegesre, időnként keverd meg, hogy le ne égjen. Olyan 15 perc múlva öntsd fel egy deci vízzel és szórd meg az evőkanál liszttel, (én ezt a szórást rántás helyett szoktam használni, így egy kicsit lájtosabb az étel) gyors mozdulatokkal jól keverd el, majd öntsd fel bő vízzel, add hozzá a kockázott füstölt húst, mintha egy pörkölt alapot készítenél, jól lepje el. Ízesítsd az alapot a fűszerekkel és fedő alatt főzd egy jó 20 percig.

Ezután a megdagadt lencsét öntsd fel bő vízzel, és a káposztával, kolbásszal együtt ezt is add az alaphoz. Most már egy bő levest kell látnod amit még be fogsz zöldségelni. A tapasztaltabb háziasszonyok nagyjából érzik, tudják, hogy melyik zöldségnek, ill. a lencsének mennyi a főzési ideje, de ezt megjósolni nem lehet. Ha előző nap beáztattad a lencsét, az lesz az utolsó amit hozzá teszel, ha csak órákig áztattad hamarabb megpuhul, de idő kell neki, ha csak 20-30 percig akkor 40 perc főzési idő biztosan kell.  Tehát áztatástól függően, figyelj a főzési időre. Mivel itt most eszerint a recept szerint haladunk és 1-2 órát ázott a lencse, add hozzá az alaphoz a lencsét is, főzd további 20 percig, majd jöhetnek a zöldségek újabb 20 percnyi főzéssel. Közepes, lassú lángon, félig lefedve szépen főzd össze az ízeket. Időnként kevergesd, kóstolgasd, végezz tűpróbát minden megpuhult-e. Ha igen tálalhatod, vagy elzárás után hagyod még néhány órát, hogy jobban össze érjenek az ízek, valamint tovább sűrűsödjön az egész. Nekem másnapra megállt benne a kanál de úgy is igazán finom. Ízlés szerint tálald tejföllel, kenyérrel. Jó étvágyat hozzá és minden jóban gazdag új évet Mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

PRETTY POWER – almás céklás tejszínkrémsajt

 

brfast3

Az első reggeli receptem ez az egyszerű, gyors és ízlés szerint variálható szendvicske.

Imádom a hétvégi reggeleket amikor a hétköznapi, sietős kávé-pirítós kombót felválthatják az időigényesebb, összetettebb, ágyban lustulós reggelik. Ilyen ez a mai is. Tudom, könnyen beszélek amikor nem ugrál egy-két gyerkőc hajnal óta a fejemen, de ettől függetlenül elfoglaltság mellett is kivitelezhető és talán a gyerekek kedvence is lehet.

Szeretem ha a tányéromon különbözőek a textúrák és vannak színek.  Pláne a szürke, borongós napok, a hosszú téli hónapok után, nagyon vágyik az ember egy falat tavaszra, nemde?

Ma az édes cékla adja a ropogós színt, az alma az enyhe savanykás ízt, a sajt pedig a krémességet.

brfast2

 

Hozzávalók:

2 evőkanál natúr tejszínkrémsajt /mizo de bármilyen márka jó/

egy kisebb cékla fele durvára reszelve

egy kisebb alma fele durvára reszelve

néhány szelet pirítós /aldi magos-sárgarépás/ de vajon pirított egyszerű házi kenyérrel vagy abonettel is szuperjó

ízlés szerint ízesítve pl. citromlé vagy dió

belekockázott vagy a tetején díszített sajttal kiegészítve

Ilyen jellegű reggeli krémeket rendszeresen készítek, könnyen és gyorsan variálható szezonális alapanyagokból, csak fantázia kérdése, előre összeállítható mert eláll a hűtőben. Lehet ugyan kapni ízesített krémsajtokat, de én szeretem ha ízfokozók nélkül, tudom, hogy mi van benne és frissebb, ízletesebb ha te adod hozzá önmagad és amit szeretsz.

Később egyéb változatokkal még jövök, de addig néhány kedvenc:

Olívás, paradicsomos krémsajt 

/olívabogyót, paradicsomot nagyon apróra vágva és lecsöpögtetve, kis olajjal, sóval, borssal, ízlés szerint bazsalikommal vagy fokhagymával ízesítve/

Zöldfűszeres-limos krémsajt

/bármilyen friss zöld fűszernövényt apróra vágva, sóval, borssal fél lime facsart levével és picit lime héjjal fűszerezve/

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!