ripe peaches

Mentes carbonara

A kora esti éhségemet, ma ismét egy gyors tészta vacsorával enyhítettem. Imádom a tészta ételeket, így akár minden nap el tudnám képzelni az étkezőasztalon.

Nem tudom neked van-e bevált  carbonara recepted? Miután én ritkán főzök nagykönyv szerint, tegnap bizony rájöttem, hogy carbonara (és valószínűleg sok más) témában, nálam eddig teljes sötétség honolt. Valahogy mindig abból indultam ki, ahogy itthon találkoztam vele. Rémes, ragacsos, besamelszerű, agyonlisztezett, fehér szószban tocsogó tészta, gépsonkával, jó esetben valami jobb fajtával, vagy ahogy sokan készítik, a tészta nyakon öntve egy félkész szósszal. Én nem szoktam venni konzervált, vagy por alapú félkész terméket, ezt a tésztát általában tejszínnel készítettem, fűszereztem és valami húsos, füstölt szalonnát pirítottam rá. De tegnap jött a megvilágosodás! amikor elkaptam a nagy sütikirály olaszos főzőműsorát, amiben családja valódi, házias bolognai és carbonara receptjét mutatta be. Tátott szájjal néztem, hogy a tésztaszósz mindössze tojás és reszelt sajt?!

Természetesen ilyenkor mindig megkívánom azt az ételt ami épp műsoron van, így ma haza érve ledobtam a táskát, és valami hasonlót gyorsan összedobtam. Azért mondom, hogy hasonló, mert nem az igazi hozzávalókkal készítettem el. Ugyanis az “okos konyhámban”, ami úgy működik, hogy nincs pazarlás és abból főzök ami van, a található alapanyagokbó, pl. házi cecei szalonnával és feketeerdei sonkával, egy kis füstölt sajttal, és a ma vásárolt gluténmentes tésztával készítettem el Buddy carbonaraját. 

Hozzávalók 2-3 főre:

1 cs. GMmentes  vagy recept szerint hagyományos spagetti

3 egész tojás

ízlés szerint, reszelhető sajt (az eredeti recept szerint pecorino, parmezan vagy parmigiano)

őrölt bors

1-2 gerezd fokhagyma

vaj, kókusz zsír vagy más zsiradék helyettesítő (olíva olaj)

15 dkg kockára vágott húsos vagy bacon szalonna ( recept szerint pancetta)

Elkészítése:

Első lépés, hogy valóban 15 perc alatt végezz vele, hogy felteszed a tészta vizét főni és a forrásig előkészíted a többi hozzá valót. A szalonnát felkockázod és egy serpenyőben kevés zsiradékon lassan megpirítod, de mielőtt elzárod alatta a gázt, a fokhagymát is reszeld a szalonnához, így az elősütéstől nem lesz olyan erőteljes az íze. A tojásokat a tálaló tálban teljesen elkevered, (nem felvered hanem elegyíted) és ízlés szerint több – kevesebb sajtot reszelsz bele, sózod, borsozod és jól össze kevered. A felforrt vízbe máris teheted a tésztát és 8-10 perc után leszűrheted. A főzési idő ízlés és tészta függvénye is, én nem szeretem ha túl van főzve, inkább olaszosan al dente legyen, de pl. ez a gluténmentes tészta túlságosan megdagadt, kevesebb idő alatt szét főtt, mint ahogy írta, így a kitálalt tésztám kissé ragadós, száraz lett emiatt. A cél az, hogy a leszűrt forró tésztát, ráborítod a tojásos keverékre és gyors mozdulatokkal átforgatod, hogy a tojást hőkezelés érje és a sajt megolvadjon benne, így vonva a tésztára egy csodás réteget. Végül a pirított szalonnát a kisült zsírjával együtt szintén hozzá kevered és tálalásra kész az igazi mindentől mentes carbonara vacsorád. Jó étvágyat hozzá!

DSC04468DSC04465DSC04464
< >

Parajos tejszínes spagetti csirkemell kockákkal

DSC02971

Helló! Most közkívánatra egy 15 perces tészta receptet osztok meg veletek, aminek az alapját az egyik kedves barátnőmnek köszönhetek. Nosztalgia recept, egy régmúlt duma esten, spontán ezt főztük össze. Gyakran készítek ilyen serpenyős egy tál ételt, mert munka után, vagy a hétvégi aktív (na jó, néha passzív) időtöltés közben, általában akkor állok neki főzni, amikor már farkas éhes vagyok és extra gyors csillapításra van szükségem, viszont nem akarok elrohanni egy étkezdébe, viszont az ételfutárnál hamarabb jutok ételhez, ráadásul ismert hozzávalókból, frissen, melegen.

 

Hozzávalók 2 személyre:

/szükség lesz egy nagy tésztafőző edényre és egy magasabb falú serpenyőre/

1 cs. spagetti

1 nagyobb csirkemell

2 dl főző tejszín

/1-2 evőkanál natúr tejszínkrémsajt (elhagyható)/

füstölt sajt /pl. karaván/

bors

oregáno

fokhagyma

/szárított ételízesítő/

vaj

/olíva/ olaj

fagyasztott szálas spenót vagy friss bébi spenót

/citrom vagy lime (elhagyható)/

 

Elkészítése:

Egy nagy főzőedényben tedd fel a tésztavizet és hagyd felforrni, ezalatt egy magasabb falú serpenyőben elkészítheted a ragut.

A csirkemellet kockázd fel és a vaj-olaj keverékén 1-2 csipet sóval, borssal, fehéredésig pirítsd le.

Ezután add hozzá a spenótot. Ha fagyasztott, egy szűrőben meleg víz alatt picit engedd fel és úgy tedd a serpenyőbe, a friss bébispenót viszont hamar összeesik, azt azonnal rádobhatod, ízlés szerint néhány marékkal, vagy egy teljes dobozzal add a csirkéhez.

Ha felforrt a tészta víz adj hozzá 1 evőkanál sót és egy kis oregánot, majd tedd bele a tésztát.

Ha a spenót kezd összeesni és levet eresztett, reszeld hozzá a fokhagymát, adj hozzá még egy kis vajat és az egészet forgasd át, majd öntsd fel a főzőtejszínnel.

1-2 percig hagyd, hogy összeforrjon, végül keverd hozzá a többi ízesítő anyagot, a krémsajtot, reszelj hozzá egy kis füstölt sajtot, szórd oregánoval és jól keverd el.

Közben a forrásban lévő vízben a tészta már készre főtt, a főző vízből néhány kanállal a ragura merhetsz, hogy a benne lévő keményítő sűrítse, szaftosabb, selymesebb legyen.  Amíg leszűröd a tésztát hagyd összeforrni a ragut. Ha kóstolás után még szükséges, a fűszerekkel most ízesítheted. Csak óvatosan! mert a sajt és a tészta víz is sós, így valószínűleg már nem kell.

Ezzel készen is vagy, máris tálalhatsz. Van aki úgy szereti ha külön van a tészta és rászeded a ragut és van aki a ragura önti a leszűrt tésztát, összeforgatja és úgy tálalja. Ahogy tetszik.

A frissességet egy kis citrus héjjal, facsart levével és olíva olajjal koronázhatod meg.

Jó étvágyat! MMM ez megint isteni lett.

DSC02973

 

Tipp:

A spagetti helyett használhatsz bármilyen más tésztát, a csirkemell helyett pedig friss, vagy előre csomagolt pácolt halat, lazacot.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!